Přejít k hlavnímu obsahu
Elvisovo nejoblíbenější ovoce v jeho nejoblíbenějším sandviči. | Foto: autor s využitím AI
Elvisovo nejoblíbenější ovoce v jeho nejoblíbenějším sandviči. | Foto: autor s využitím AI
Matěj Ptaszek -

Hudba prochází žaludkem #3: Elvis Presley a jeho cholesterolová bomba

Král rock’n’rollu měl k jídelníčku stejně divoký a provokativní přístup jako k žánru, který svou genialitou neuvěřitelně proslavil. Milovník četby, zlatých brýlí, karate a gospelu byl rovněž milovníkem jídla takového stylu, který by dnes nutriční odborníky dohnal ke skoku pod Elvisův růžový Cadillac.

Mámin kluk

Elvis Presley se narodil 8. ledna 1935 jako druhé z dvojčat. Jeho o pětatřicet minut starší bratr Jessie přišel na svět mrtvý a byl pohřben v krabici od bot. Byla hospodářská krize a drsné ekonomické poměry se promítly i do této rodinné tragédie. Maminka Gladys a tatínek Vernon se o to víc upnuli k Elvisovi, který se stal středem jejich života. Chtělo by se říct, že byl mazánek, ale nebylo tomu tak. Byl vychováván k pracovitosti, houževnatosti a samostatnosti, což se mu později v kariéře nesmírně vyplatilo. Poprvé zpíval do mikrofonu v deseti letech v jedné z mnoha talentových soutěží. Zrovna skončila druhá světová válka a Amerika si po krvavé lázni v Evropě a Pacifiku konečně mohla oddechnout a vrhnout se do optimistické budoucnosti. Z té doby pochází také Elvisova nejoblíbenější pochoutka, kterou mu často připravovala jeho maminka Gladys – a později i osobní kuchařka Mary Jenkinsová.

Sladko-slaná kalorická bomba

PB&B Ve Spojených státech je zkratka PB&B slavná zejména mezi Elvisovými fanoušky. „The peanut butter and banana sandwich“, tedy arašídovo-banánový sendvič, se připravoval na vepřovém sádle (recept maminky Gladys) nebo na čtvrtce kostky másla (verze kuchařky Mary Jenkinsové). Plátky toastového chleba se na tuku osmažily, potřely arašídovou pomazánkou a vyplnily kolečky banánu.

Bláznův zlatý bochník

Elvis měl v oblibě mnoho bláznivých kalorických jídel, včetně speciality jedné restaurace v Denveru, která se proslavila šílenou lahůdkou o osmi tisících kalorií! „Fool’s Gold Loaf“ byl vydlabaný bochník chleba, potřený celou sklenicí arašídového másla a jahodové marmelády, následně naplněný librou (přes 450 gramů) smažené slaniny. Tuto pochoutku si nemohl dovolit každý – v polovině sedmdesátých let stála neuvěřitelných padesát dolarů. Elvis ji však neměl problém zkonzumovat třeba ve 22 hodin večer. Zkrátka, Elvisova dieta. Nikoho asi nepřekvapí, že vše, co snědl, zásadně zapíjel Pepsi colou.

Rock’n’rollový život, rock’n’rollová smrt

Život Elvise Presleyho se naplnil předčasně 16. srpna 1977 v jeho sídle Graceland v Memphisu. Kolem půl třetí odpoledne vstoupila do Elvisovy prostorné koupelny jeho snoubenka, modelka Ginger Aldenová, a našla jej nehybného na zemi. Okamžitě pomocí domácího personálu zavolala záchrannou jednotku místní požární stanice. Sanitka dorazila rychle, ale bylo už pozdě. Hudebnímu králi již nebylo pomoci. Zemřel v důsledku užívání nadměrného množství léků, které bral kvůli šílenému životnímu stylu a obrovskému pracovnímu vytížení. Bylo mu pouhých 42 let.

Tagy Hudba prochází žaludkem elvis presley

Pokud jste v článku zaznamenali chybu nebo překlep, dejte nám prosím vědět na e-mail redakce@frontman.cz.

Matěj Ptaszek
Bluesový zpěvák a profesionální hráč na foukací diatonické harmoniky. Vystudovaný fotograf a spisovatel. V současnosti je mým hlavním hudebním projektem duo: "Ptaszek & Bužma: Blues and Gospel" Na svém hudebním kontě mám pět oficiálních CD a tři učebnice: Škola h…
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY