
Hudba prochází žaludkem #2: Eric Clapton a jeho výbušná hrachovka
Čtenářstvo tohoto hudebně-gurmánského seriálu jistě bude mít oprávněné námitky, že to autor článku s názvem poněkud přehnal. Avšak volil jsem jej dle hesla: „Podle sebe soudím tebe.“ A já, věřte mi, nebo mi věřte ještě více, mám po hrachovce tak explozivní reakce, až je to se mnou k nevydržení. A nepochybuji o tom, že i fenomenální kytarista a legendární bluesman Eric Clapton to po své oblíbené hrachové polévce bude mít rovněž napínavé. Pevně doufám, že jelikož je to pan profesionál, tak v rámci dobrých kapelních vztahů jí (a zažívá) hrachovku až po koncertě v oddělené šatně.
Hrášek, neotřesitelný symbol Britského impéria
Britové milují hrášek. Milují jej natolik, že jenom v samotném království jej tamní farmáři ročně vypěstují v několika vyhledávaných odrůdách množství o celkové váze více než stopadesáti tisíc tun! Řeknu vám upřímně, v Anglii bych si v čase jídla cigaretu či doutníček otevřeným ohněm raději nepřipaloval. Co je pro Čecha knedlík, je totiž pro obyvatele Velké Británie hrášek. Připravuje se na mnoho různých způsobů. Od hrachové pomazánky s koriandrem přes hrachové palačinky až po legendární hrachovou polévku, která je v Anglii velice oblíbená. O hrachovce psal již v 19. století dokonce i slovutný Charles Dickens, pro kterého byla „pea soup“ symbolem lásky k bližnímu a samaritánství, jelikož se na Vánoce v drsnějších čtvrtích Londýna připravovala pro chudé lidi.
Ericovo oblíbené jídlo
Eric Clapton se narodil roku 1945 ve vesničce Ripley nedaleko Londýna. Jeho rodiči byl pětadvacetiletý kanadský voják a šestnáctiletá Patricie, která se vzhledem ke svému věku nemohla o Erica plně postarat, a tak byl vychováván jejími rodiči. Ti Erica přijali jako vlastního syna a vychovávali jej v přesvědčení, že Patricie je jeho starší sestra. Byla to právě zřejmě Ericova babička-máma, kdo jej přivedl k lásce k hrachové polévce.
Co budeme potřebovat?
Na oblíbenou hrachovou polévku Erica Claptona budeme potřebovat tyto ingredience:
- 0,5 kg oloupaného zeleného hrášku
- 1 cibuli
- menší hlávkový salát
- čerstvou petrželku a mátu
- malou salátovou okurku
- 1 litr zeleninového vývaru
- 1 polévkovou lžíci másla
- cukr, sůl, pepř, kari (podle chuti
- 1,5 dl mléka
Jak na „pea soup à la Clapton“?
Nejprve očistíme veškerou zeleninu. Poté nakrájíme nadrobno cibulku, okurku zbavenou slupky pokrájíme na tenké plátky. Nyní nasekáme nadrobno hlávkový salát, mátu a petrželku. Na dně hrnce rozpustíme máslo a začneme pozvolna smažit pokrájenou cibulku, okurku, hlávkový salát, trochu máty a petrželové natě. Jakmile bude zelenina na másle podušená, zalijeme ji zeleninovým vývarem. Přidáme všechen hrášek a povaříme dokud hrášek nebude dokonale měkký. Poté přidáme sůl, cukr a kari koření podle chuti a rozmixujeme polévku v mixéru. Nakonec přidáme mléko a vše prohřejeme. Podáváme jen tak či s osmaženou vekou. Dobrou chuť – a nechoďte k otevřenému ohni ještě tak tři hodiny po konzumaci...
Pokud jste v článku zaznamenali chybu nebo překlep, dejte nám prosím vědět na e-mail redakce@frontman.cz.