
Hudba prochází žaludkem #4: B. B. King a smažený sumec
Jestliže předchozí díl byl věnovaný apetitu krále rock'n'rollu, tento díl bude skládat kulinářský hold králi blues. B. B. King by letos oslavil sto let a jistě bude napsáno mnoho článků o jeho hudebním mistrovství, avšak byla by škoda si na počest fenomenálního bluesmana neuvařit i něco z jeho oblíbeného jídelníčku, který kromě čerstvých pokrájených banánů a čedaru obsahoval i tradiční jižanské afroamerické jídlo – smažené filety ze sumce.
Divoký tanec okolo smažených ryb!
O oblíbeném jídle starých bluesmanů se zpívá už více než tři čtvrtě století:
„Pokud jsi někdy byl v New Orleans,
jestli chápeš, co tím myslím,
a celý týden jsi potichu jako myška,
tak v sobotu večer pádíš od bytu k bytu,
bez obvyklého vstupného.
A je jedno, jestli jsi kuchař, číšník nebo muzikant,
tak pokud půjdeš náhodou kolem,
zastav se na sobotním smažení ryb!“
„Láhve lítaly vzduchem a ryba voněla,
a v kvartýru, v tom hluku, co jsme dělali,
najednou někdo zakřičel:
‚Raději vypadnem, blíží se šťára,
aniž bychom porušili zákon.‘
Dostal jsem po hubě
a najednou mě zablokovali zepředu i zezadu,
načež nás poldové hodili do antonu jako pytle brambor!“
Roku 1949 natočil fenomenální skladatel, zpěvák a saxofonista Louis Jordan se svou kapelou Tympany Five skladbu Saturday Night Fish Fry, která tehdejší hitparádě na první příčce dominovala dlouhých dvanáct týdnů. Energická vypalovačka o bujarém večírku, na kterém se smaží ryby a který skončí policejním zatčením a vazbou, dokonale vystihuje bouřlivý životní styl bluesmanů průkopníků.
Není divu, že tuto skladbu později natočil i B. B. King, jenž jako mnozí jiní jeho kolegové miloval smažené filety ze sumce natolik, že se tradiční recept, pocházející původně ze západní Afriky, stal rovněž součástí jídelníčku významného bluesového klubu v Memphisu nesoucí jeho jméno.
Jak na to?
Není obal jako obal, to je to ,oč tu běží! Pokud chceme opravdu zachovat původní recept, nesmíme filety ze sumce obalit v klasické strouhance, jak jsme zvyklí. To by bylo základní chybou. Originalita spočívá v tom, že mokré filety ze sumce obalíme v kukuřičné mouce promíchané se solí a pepřem. Na pánvi nerozehřejeme slunečnicový ani řepkový, ale arašídový olej. Do rozpáleného arašídového oleje vložíme obalené plátky sumce a smažíme je dozlatova. Hotové křupavé sumčí řízečky podáváme s hranolky a salátem Coleslaw. Dobrou chuť!
Pokud jste v článku zaznamenali chybu nebo překlep, dejte nám prosím vědět na e-mail redakce@frontman.cz.