
Hudba prochází žaludkem #5: Jižanský džuveč aneb gáblík Hanka Williamse
Hank Williams, nespoutaný blázínek a génius country music, byl vším možným, jenom ne asketou. Jeho nezřízený životní styl jej nakonec zahubil. Ale i přesto, že žil pouhých třicet let, zanechal po sobě odkaz v podobě písní, které se staly prubířskými kameny nejen v country. Stačí za všechny zmínit Jambalayu, kterou převzal do svého repertoáru i charismatický, legendární rocker John Fogerty. Skladba o lásce k životu a jídlu by mohla být symbolickou a příznačnou tečkou za pětidílnou sérií Hudba prochází žaludkem.
Slovo, při kterém si zlámeš jazyk
Jambalaya vychází z výrazu jambalaia. Tak se v provensálském dialektu říká již dvě stě let pokrmu z rýže, zeleniny a masa, který je díky historickým a kulturním vlivům jedním z nejznámějších jídel v New Orleansu. Město potomků francouzských kolonialistů, Kreolců a Afroameričanů je pestré od kamenné dlažby až po vrcholy střech domečků, v nichž od rána do večera bují život – v kuchyních, které jsou hned po hudbě dalším bytostným, vášnivým duchem.
Není Jambalaya jako Jambalaya
Obyvatelé státu Louisiana se tu a tam špičkují, která jambalaya je ta pravá. Záleží, zda vás kořeny coby rodilého obyvatele táhnou ke kultuře Kreolců či Cajunů. Vlivy africké kuchyně a zároveň francouzských dálav dávají tradičnímu pokrmu velikou pestrost.
Jak na Jambalayu
Cajunská jambalaya se vyznačuje ingrediencemi, které jsou typické pro okolí řeky Mississippi. Obyvatelé Mississippské delty, coby dělníci, tíhli vždy k uzeninám a kuřecímu masu. Proto je cajunská jambalaya hlavně o drůbežím mase, uzeninách a klobáskách. Zatímco kreolská jambalaya, jejíž postup vaření je stejný, se liší přidáním rajčat a krevet a velmi připomíná španělskou legendární paellu.
Na tradiční jambalayu ve stylu cajun, která je nesmírně populární zejména v New Orleansu, budete potřebovat tyto ingredience:
Půl kila kuřecího nebo krůtího stehenního masa nakrájeného na menší kousky. Čtyři čajové lžičky cajunského koření, které si vytvoříme smícháním uzené sušené drcené papriky, sušeného česneku a černého pepře. K tomu si připravíme ještě trochu sušeného tymiánu a páreček bobkových listů. Pět utřených stroužků česneku. Třicet deka klobásky pokrájené na kolečka. Jedna velká cibule, tři jarní cibulky, zelená paprika a menší celer – to vše pokrájené na menší kousky. Dva hrnky propláchnuté dlouhozrnné bílé rýže a sedm deci kuřecího vývaru.
Pokrájené drůbeží maso smíchejte se solí a cajunským kořením, maso osmažte dozlatova na rozpáleném oleji ve větším hrnci a poté jej dejte stranou. Stejně tak na stejném oleji orestujte pokrájenou klobásku. Nyní přichází na řadu zelenina – restujte ji, dokud nezměkne. Poté přidejte do hrnce drůbeží maso, kolečka klobásky, rýži, sušený tymián, trochu worcesteru a vše zalijte kuřecím vývarem. Duste na mírném plameni zhruba půl hodiny, dokud rýže nezměkne. Podává se na talíři s omáčkou tabasco. Dobrou chuť!
Pokud jste v článku zaznamenali chybu nebo překlep, dejte nám prosím vědět na e-mail redakce@frontman.cz.