Přejít k hlavnímu obsahu
Jídlo chudých, jídlo hladových, jídlo milovníků Latinské Ameriky i blues. To všechno je tamal. | Foto: autor s využitím AI
Jídlo chudých, jídlo hladových, jídlo milovníků Latinské Ameriky i blues. To všechno je tamal. | Foto: autor s využitím AI
Matěj Ptaszek -

Hudba prochází žaludkem #1: Robert Johnson a žhavej Tamal!

„Co je to smůla? Smůla je, když z nebe prší kuřecí polévka a všichni mají při sobě lžíci, zatímco já jako na potvoru mám jenom vidličku.“ Upřímná odpověď legendárního bluesmana Peg Leg Sama, jehož život plný těžkých životních zkoušek by vydal na román. „Měl jsem na něj chuť!“ sděloval pro změnu přivolaným hasičům v šedesátých letech Sonny Boy Williamson, když byl přistižen v hotelu během evropského turné, jak si v plechové skříni rozdělal oheň a na ramínko pověsil čerstvě staženého králíka, aby ho vyudil – tak jak se to naučil na americkém jihu. Tento seriál bude zkrátka o oblíbeném gáblíku legendárních muzikantů. A začneme rovnou bluesovou ikonou, Robertem Johnsonem, kterému se právem říká „Otec blues“.

Podepsal smlouvu s ďáblem

Jeden z nejslavnějších bluesových průkopníků, kytarista, zpěvák a písničkář Robert Johnson (1911–1938), jenž dle legendy podepsal smlouvu s ďáblem, byl již za svého života bluesovou ikonou. Fenomenální muzikant s duší básníka a srdcem dobrodruha se bohužel stal členem nebeského „klubu 27“, když zemřel poté, co byl otráven whisky dochucenou jedem na krysy jedním zhrzeným manželem. Holt, bohém do morku kostí doplatil ve svých dvaceti sedmi letech na divoký životní styl, který ho dostal do mnoha prekérních situací a nakonec i na krchov.

V jedné ze svých nejslavnějších bluesových písních They're Red Hot z roku 1936 zpívá o krásné dívce, kterak prodává horké žhavé Tamaly. Tamal byl v Spojených státech před sto lety, zvláště na jihu, předchůdcem dnešních hamburgerů či hot-dogů. Nejklasičtější pouliční jídlo hispánských přistěhovalců, které se v americkém světě prodává pod širým nebem doposud stojí legrační jeden dolar. Jídlo chudých, jídlo hladových, jídlo milovníků Latinské Ameriky i blues.

„Horké tamaly jsou žhavé a ona je má na prodej.

Horké tamaly jsou žhavé a ona je má na prodej.

Mám holku, tak vysokou a dlouhou,

že zatímco spí v kuchyni, nohy má v předsíni!“

Jídlo staré více než tisíc let

Tamales, které byly často snídaní, obědem i večeří chudých černošských bluesmanů třicátých a čtyřicátých let, do Spojených států přivezli potomci Aztéků a Mayů. Oblíbené syté a přitom levné pouliční jídlo, jehož historie sahá dle některých pramenů dokonce až do třetího století našeho letopočtu. Co je to vlastně Tamal? Je to na páře uvařené kukuřičné těsto podobné husté polentě, plněné nejroztodivnějšími náplněmi včetně vynikající kombinace kuřecího dušeného masa s cibulkou, hráškem, mrkví, vařeným vejcem a rozinkami a zabalené do banánového listu či kukuřičné slupky.

Jak na tamal?

Je mnoho různých fíglů jak připravit tamal neboli tamales. Autor článku je jedl v latinské Americe tamal mnohokrát, jelikož měl zaprvé vítr v kapse a za druhé obavy o své zdraví z důvodů tamních bizarních názorů na hygienu. Tamal je skvělý v tom, že už v principu se jedná o zřejmě nejhygieničtější jídlo amerického světa. Je totiž zpracované v banánovém či kukuřičném listu, takže se jej po uvaření fyzicky nedotknou ruce nikoho jiného než hladového jedlíka. Tradičním receptem je tento:

Na těsto budeme potřebovat

  • 1 kg kukuřičné mouky
  • 30 omytých kukuřičných listů
  • 1 l kuřecího bujónu
  • sůl podle potřeby
  • 2 až 3 sáčky kypřícího prášku
  • 1 hrnek sádla
  • provázek na zavázání naplněných kukuřičných listů

Mouku vymícháme s rozehřátým sádlem dokud se nespojí, a postupně přilíváme kuřecí bujón až je těsto hladké. Poté přidáme sůl dle osobního názoru na chuť a kypřící prášek podle zkušenosti. Poté těsto necháme na několik desítek minut odpočinout.

Jako náplň si uvedeme z mnoha možností tu, kterou autor článku dobře zná a tak se ji odváží doporučit. Na rozpáleném oleji podusíme

  • červenou cibulku nakrájenou na kolečka
  • kuřecí maso
  • hrášek
  • mrkev
  • trochu rozinek
  • na závěr dušení na tenká kolečka pokrájené natvrdo uvařené vejce

Čisté kukuřičné slupky rozložte na stole tak, aby každá slupka byla vnitřní stranou nahoře. Do středu každého listu vložte kuličku těsta a rozprostřete jej tak, aby se uprostřed kukuřičné slupky vytvořila silná vrstva. Doprostřed každé kukuřičné slupky do těsta vmáčkněte opatrně náplň. Poté slupku dobře uzavřete a zavažte provázkem, jako když vážete španělské ptáčky.

Tamaly vložte do hrnce a vařte je na páře. Proces vaření na páře může trvat od hodiny a půl až tři hodiny. Že je tamal připraven k servírování, poznáte tak, že se kukuřičná slupka přestane lepit k těstu s náplní. K tamales se ideálně hodí omáčka Tabasco. Dobrou chuť!

Tagy Hudba prochází žaludkem Robert Johnson recept tamal Blues

Pokud jste v článku zaznamenali chybu nebo překlep, dejte nám prosím vědět na e-mail redakce@frontman.cz.

Matěj Ptaszek
Bluesový zpěvák a profesionální hráč na foukací diatonické harmoniky. Vystudovaný fotograf a spisovatel. V současnosti je mým hlavním hudebním projektem duo: "Ptaszek & Bužma: Blues and Gospel" Na svém hudebním kontě mám pět oficiálních CD a tři učebnice: Škola h…
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY