Přejít k hlavnímu obsahu
Leon -

Gear Tour: Paul Gilbert (Mr. Big – The Big Finish Tour 2023/2024)

Kapela Mr. Big vyjela na závěrečnou celosvětovou šňůru s příznačným názvem The Big Finish Tour, na které kromě famózního basisty Billyho Sheehana, zpěváka Erica Martina a nového bubeníka Nicka D’Virgilia samozřejmě nemohl chybět excelentní kytarista a firemní hráč značky Ibanez Paul Gilbert. Zkušený, vyhledávaný lektor a muzikant s širokým stylovým záběrem si ohledně gearu nepotrpí na hradby kytarových stacků ani komplikované rackové sestavy, ale vystačí si s poměrně skromnějším rigem, jenž demonstruje přiložené video.

Kytary

Na dané části turné Gilbert preferoval svůj signovaný model Ibanez PGM1000T ve žlutém odstínu Aged Cream Burst s jasanovými korpusovými křídly, průchozím krkem lepeným ze tří kusů javoru, ebenovým hmatníkem osazeným 22 pražci, hardtail kobylkou Gotoh GTC101 a dvojicí pasivních humbuckerů DiMarzio Air Classic vybavených Alnico magnety.

Mezi další nástroje patřil Ibanez PGM50 s lipovým tělem v černém laku, šroubovaným krkem, palisandrovým hmatníkem, firemní pevnou kobylkou F106, humbuckery Air Classic a středním single coilem DiMarzio PGM. Připraven byl také letitý Ibanez Iceman IC-200 z roku 1975 (snímače Dimarzio Tone Zone + Air Classic) a ve skladbách postavených na akustickém kytarovém soundu byl použit starší Godin s elektronikou Multiac.

Oblíbený nástrojový kabel 50/50 od firmy Divine Noise se vyznačuje hybridní konstrukcí, kdy polovina délky kabelu je řešena spirálovitě a druhá půlka je rovná, efektové propojky jsou od firmy DiMarzio. Žlutá trsátka Dunlop Tortex III o síle 0,73 mm mají pro lepší úchop vyvrtány čtyři otvory o průměru 4 mm, a trochu masivnější typ trsátek je namontován na vrtačce Makita, s níž Gilbert vytváří specifické efekty. Ladění obstarávají klipové tunery TC Electronic PolyTune Clip, pro slide slouží bottleneck Dunlop 318 Chromed Steel.

Pedalboard

Pedály jsou uloženy ve dvou boardech – menší z nich obsahuje oktaver Foxrox Octron 3, JAM Retrovibe, drive Colossus od Mojo Hand FX a signovaný overdrive JHS PG14. Rozměrnější pedalbord je vyhrazen pro Boss LS-2 Line Selector s dvojicí smyček, přičemž první je určena pro čistý zvuk se zapojeným kompresorem Boss CS-3, a do druhé jsou sloučeny následující zkreslovače a boostery: JHS Overdrive Preamp, BBE Boosta Grande Mini VentII a Xotic AC Booster (poslední dva jmenované pedály jsou stále aktivované).

Z hlavního výstupu Line Selectoru pokračuje signál do Stereo Chorusu MXR, rotary speakeru NEO Instruments mini Vent II, tape echa Catalinbread Belle Epoch a na konci řetězce je umístěn splitter Radial Shotgun, z něhož vedou tři cesty do různých aparátů. Napájení je řešeno dvěma distributory Voodoo Lab Pedal Power.

Zesilovače a boxy

Kombo Fender Twin Reverb a jeho záloha slouží k dosažení brilantního čistého zvuku, dalším kombem je tranzistorový stereofonní model Roland Jazz Chorus JC-120 snímaný dvojicí mikrofonů a tradiční britský sound přináší hlavní zesilovač Marshall Super Lead 1959 doplněný kabinetem 4x12 od stejného výrobce.

Tagy Paul Gilbert Mr. Big

Pokud jste v článku zaznamenali chybu nebo překlep, dejte nám prosím vědět na e-mail redakce@frontman.cz.

Leon
Ve Frontmanu jsem zodpovědný především za sekci novinek a článků o pódiovém a studiovém gearu známých muzikantů. Léta hraju na kytaru v různých kapelách a tento krásný nástroj také vyučuju.
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY