Přejít k hlavnímu obsahu
Leon -

Gear Tour: basista Billy Sheehan (The Big Finish Tour 2023/2024)

Před několika týdny jsme v seriálu Gear Tour představili pódiovou výbavu kytaristy Paula Gilberta a nyní se soustředíme na jeho kolegu z kapely Mr. Big, famózního basistu Billyho Sheehana, který společně se zakládajícími členy této kapely, Gilbertem a Ericem Martinem, odehrál závěrečnou koncertní šňůru The Big Finish Tour, po níž by měli Mr. Big ukončit oficiální činnost.

Baskytary

Sheehan je dlouholetým továrním hráčem Yamahy, takže příliš nepřekvapí, že jeho hlavní nástroje pocházejí z produkce této japonské firmy. Nejčastěji využívanými modely byly tři čtyřstrunné verze signatur Yamaha Billy Sheehan Attitude Limited 3 (ladění Eb nebo H-E-A-D) s dvojicí snímačů opatřených samostatnými výstupy napojenými na dvojici bezdrátových systémů Line 6 Relay s rackovými přijímači. Připraven byl i dvoukrký speciál Attitude s rozdílným laděním.

Zesilovače a boxy

Pouze jako koncové stupně slouží trojice zesilovačů Hartke 8500 S (Class-D), pod nimiž je umístěna hlava Hartke LH1000. V samostatném racku je uložen i zesilovač Ampeg SVT-2 Pro sloužící na konkrétním koncertu pravděpodobně jako záloha. Aparáty Hartke 8500 S jsou zapojeny do trojice kabinetů Hartke HD115 HyDrive, osazených výškovým tweeterem a patnáctipalcovým reproduktorem s hliníkovou membránou.

Efekty

Základ představuje procesor Line 6 Helix Floor doplněný pedálovým analogovým kompresorem MXR M87 Bass Compressor. Z bezdrátových nástrojových receiverů míří duální signál (nezávislé kanály pro basy a středovýšky) do multiefektu, který je využíván také jako předzesilovač a zkreslovač, opět s dvojicí výstupů. Kromě toho je součástí Sheehanova pódiového arzenálu také malý MacBook, fungující jako zdroj různých podkresových ploch či syntezátorových rejstříků ovládaných podlahovým kontrolerem.

Tagy Billy Sheehan Mr. Big

Pokud jste v článku zaznamenali chybu nebo překlep, dejte nám prosím vědět na e-mail redakce@frontman.cz.

Leon
Ve Frontmanu jsem zodpovědný především za sekci novinek a článků o pódiovém a studiovém gearu známých muzikantů. Léta hraju na kytaru v různých kapelách a tento krásný nástroj také vyučuju.
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY