Přejít k hlavnímu obsahu
Leon -

Gear Tour: Steve Hackett, kytarista Genesis (sólové turné Foxtrot 2023/2024)

Steve Hackett, progrockový kytarista se skvělou herní technikou, který ovlivnil celé generace muzikantů, vyrazil před časem na sólovou šňůru, připomínající 50. výročí vydání alba Foxtrot skupiny Genesis, kdy bylo Hackettovi i jeho tehdejším spoluhráčům Peteru Gabrielovi, Philu Collinsovi, Mikeu Rutherfordovi aTonymu Banksovi okolo dvaceti let. Hackettův koncertní azenál zmapoval magazín Premier Guitar při loňské podzimní zastávce kapely v nashvillském Ryman Auditoriu. O prohlídku gearu se postaral jak kytarový technik Vince O'Malley, tak i hlavní protagonista, jenž na videu přiblížil zvukové možnosti svých pedalboardů.

Kytary

Pódiovou el. kytarou číslo jedna je Fernandes LP Gold Top z 90. let, který dříve vlastnil Gary Moore. Pevná kobylka a struník byly nahrazeny uzamykatelným vibratem Floyd Rose a u krku je místo tradičního humbuckeru instalován aktivní systém Fernandes Sustainer produkující nekonečný tón. Druhý Fernandes LP Gold Top slouží jako záloha.Vzhledem k dávnému zranění levé ruky dává Hackett přednost tenčím strunám, v daném případě setům Ernie Ball Extra Slinky (.008 –.038)

Pro akustické party slouží klasická kytara Alvarez CY127Ce, ručně vyrobená v roce 1987 japonským kytarářem Kazuo Yairim. Nástroj s palisandrovým základem těla, cedrovým topem a mahaganovým krkem je osazený snímači v kobylkových sedlech a nylonovými strunami D'Addario EJ43 Pro-Arté Nylon Light Tension. Lepší pohyb levačky po hmatníku zajišťuje dětský pudr Johnson & Johnson, kterým jsou před vystoupením posypány krky kytar.

Zesilovač a box

Hackett už nějaký čas upřednostňuje celolampovou hlavu Engl Powerball I se čtveřicí koncových elektronek 6L6 poskytujících výkon 100 W. U zesilovače je využíván pouze čistý kanál a zkreslení je řešeno pedály. Z Englu míří signál do staršího 4x12 kabinetu Marshall 1960A 300W s reproduktory Celestion G12T-75W.

Pedalboardy

Hackettova efektová sestava je rozdělena do tří boardů, kdy nejmenší z nich přísluší ak. kytaře a obsahuje Fishman Aura Spectrum, pasivní direct box ProDI od Radial Engineering a custom switcher přepínající elektrickou a akustickou větev. Druhý pedalboard je vybaven basovým kvákadlem Dunlop 105Q Cry Baby Bass Wah, drivem Ibanez TS9 Tube Screamer a treble boosterem Cornish Iron Boost.

V hlavním boardu má své místo ladička Boss TU-3, EHX Attack Decay, dva analogové zkreslovače Tech 21 SansAmp GT2, eliminátor šumu EHX Hum Debugger, DigiTech Whammy WH-5, Analogman Beano Boost, DigiTech Mosaic (emulace 12str. kytary), phaser MXR EVH Phase 90, reverb TC Electronic Hall of Fame, delay Flashback 2 X4 od stejné značky, volume pedál Dunlop, zkreslovací a dozvukové multiefekty Line 6 DM4 / DL4 a dva harmonizéry Boss PS-6 Harmonist. Efekty napájí dvojice distributorů Voodoo Lab Pedal Power 2 Plus.

Tagy Steve Hackett Genesis

Pokud jste v článku zaznamenali chybu nebo překlep, dejte nám prosím vědět na e-mail redakce@frontman.cz.

Leon
Ve Frontmanu jsem zodpovědný především za sekci novinek a článků o pódiovém a studiovém gearu známých muzikantů. Léta hraju na kytaru v různých kapelách a tento krásný nástroj také vyučuju.
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY